Naast theeschenkerij is het Koetshuis ingericht als professionele expositieruimte. Het ophangsysteem bestaat uit nylon koorden met verplaatsbare haken die in een rail aan het plafond verschoven kunnen worden. Alle wanden worden uitgelicht door middel van een professioneel verlichtingssysteem.
Zie ook de onderstaande plattegrond.
Het landgoed Ewsum is een gaaf bewaard gebleven borgterrein met grachten, singels en een oprijlaan, omzoomd met grillige knotlindes. Het ligt ten noorden van Middelstum, net buiten het dorp.
Het eerste steenhuis op deze plek is waarschijnlijk in de veertiende eeuw gebouwd door de roemruchte familie Ewesma, later Ewsum.
Onno van Ewsum liet in 1472 de donjon bouwen, die nu nog als enig overblijfsel van de borg op het eiland in de binnengracht staat.
De huidige indeling van het terrein is waarschijnlijk ontstaan tijdens de renovatie van de borg rond 1650. Uit deze tijd stamt ook de kern van het koetshuis dat nu nog als enige schathoes op de voorhof staat. De borg en de orangerie zijn in 1863 gesloopt.
Achter het koetshuis is in 1932 een gecombineerde landbouwschuur en veestal opgetrokken in Amsterdamse School-stijl. Een ontwerp van de gemeente-architect Veenstra.
Sinds 1995 zijn de buitensingels weer beplant met lindes en op het terrein tussen de binnen- en buitengracht kwamen uitgebreide kwekerijen en een boomgaard met bessenstruiken tot bloei. Zo krijgt dit terrein opnieuw allure zoals het dat eerder heeft gekend. Het complex is in eigendom bij Staatsbosbeheer en wordt beheerd door de Stichting Het Groninger Landschap.
Het gebouw biedt onderdak aan de Stichting Werkpro, die jonge mensen met een beperking begeleidwerk biedt in de tuin- en bosbouw. Ook de theeschenkerij met bijbehorende keuken- en bakactiviteiten valt daaronder. De theeschenkerij kan worden gehuurd voor diverse activiteiten als vergaderingen, feesten, uitvaart, recepties e.d.
In het koetshuis bevindt zich bij de binnengracht een appartement voor erfgoedlogies.
De ruime situering van het borgterrein tussen weilanden en landbouwpercelen maakt de plek tot een ideale omgeving voor bezoekers om een tentoonstelling te bezoeken van hedendaagse kunst.
Stichting Beetke Benieuwd (vernoemd naar Beetke van Rasquert, ooit woonachtig op de borg), heeft het op zich genomen om in samenspraak met de andere gebruikers van het koetshuis de tentoonstellingen te organiseren.
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
(gelijktijdig met het theehuis)
klik hier voor een slideshow
 
 
Expositieruimte koetshuis Borg Ewsum