PROGRAMMA CULTURELE RAAD MIDDELSTUM VOORJAAR 2020

 

Zaterdag 8 februari

Job Alone & Friends

Ierse folk

 

Job Cornelissen is zanger/ percussionist bij de Nederlandse eigenzinnige folk band Maalstroom en

gastmuzikant bij de Ierse band The Fiddle Case. Als Job Alone & Friends! vertolkt hij zijn eigen werk samen met vrienden die allen hun sporen hebben verdiend in o.a. de Ierse folk scene. Hij neemt als zanger graag de rol van toeschouwer; de liedjes die hij zingt, van hemzelf of (traditionele) folksongs, hebben veelal een beschouwelijke invalshoek. Een concert van Job Alone & Friends is energiek, gevoelig en altijd uit het hart, songs & tunes met Ierse en Amerikaanse roots met een twist!

https://youtu.be/OmmnrtZBMCw  en https://youtu.be/Jua9jIVgvb4

 

Plaats: tOl Schoultje, Huizinge

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 12,50 t/m 18 jr € 7,50

 

 

Zondag 15 maart

Ensemble 1718

Passieconcert

 

Foto: https://images.app.goo.gl/DtCasutVAocomLyX7

 

Dit passieconcert begint bij Palmzondag met muziek van J.J. Fux. Het verhaal gaat verder naar de aanloop van de gevangenneming van Christus met een sonate van H.I.F. von Biber (Gebed op de Olijfberg). Vervolgens is de onzekerheid en spanning over wat er gaat gebeuren te horen in de muziek van Muffat, Harmonico Tributo nr. 5. Het verhaal eindigt met de Kruisiging wat tot uitdrukking komt in het Stabat Mater van Pergolesi.

Ensemble1718 richt zich op muziek uit de 17e en 18e eeuw. De spelers hebben ruime ervaring opgedaan met de uitvoeringspraktijk uit deze periode, oa. bij Diletto Muiscale. Voor dit project hebben ze zich laten coachen door Christina Edelen en Fred Edelen.

 

Plaats: Hippolytuskerk, Middelstum

Aanvang: 15.00 uur

Entree: € 15,00 t/m 18 jr € 10,00

 

 

Zaterdag 18 april

Karin Noeken

DNA

 

Karin Noeken (o.a bekend van Vrouw Holland) keert terug op de planken met de voorstelling DNA. Een aanstekelijke, geestige, boeiende voorstelling, waar oude verhalen tot leven komen, ondersteunt door prachtige muziek van Sebastiaan Wiering en Annette Scholten op cello en de Lame Sonore

In deze voorstelling gaat Karin terug naar haar begin. Ze zoekt naar het onbekende verleden van mensen waar ze een bloedband mee heeft. Ze bladert door haar geschiedenis en haalt verhalen op die nog nooit zijn verteld, zoals het verhaal over 'Oliebollen Nel'. Zij danste tot in de late uurtjes met Prins Hendrik, terwijl Wilhelmina lag te slapen.. En wat heeft dierenpark Artis te maken met De Noeken Archieven?

https://vimeo.com/357540697/88ef9b5934 (promofilmpje)

 

Plaats: Vita Nova, Middelstum

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 15,- t/m 18 jr € 10,-


 

 

Zondag 3 mei

‘Bezet en bevrijd’

Teksten, liederen, gedichten n.a.v. 75 jaar bevrijding

 

In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Speciaal voor dit doel hebben zangeressen Marijke van Dijk, Wietske Couperus en pianist Gerard de Blaauw een sfeervol en warm kleinkunst programma ‘bezet en bevrijd’ samengesteld. Lichtbeelden en geluidsfragmenten ondersteunen het geheel. Naast herdenken (‘Stolpersteine’) en vieren (‘Kind van de bevrijding’), wordt er gefantaseerd (‘Wat als het anders was gegaan...’), worden de wenkbrauwen gefronst (met ‘Is dat allemaal nog waar..’) of wordt er opgeroepen om de vrijheid door te geven. De liedteksten zijn gemaakt door Bertus Beltman, de composities komen van Gerard de Blaauw. Verder gebruikt het ensemble gedichten die geselecteerd zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Plaats: Doopsgezinde kerk, Middelstum

Aanvang: 12.00 uur

Entree: € 7,50

 

 

zondag 7 juni

Vertelcollectief Kom op Verhoal, Opende

LAAND-VER-HUUS

i.s.m. Historische Vereniging Middelstum en ’t NUT

 

“Kom op Verhoal “ vertelt in LAAND-VER-HUUS verhalen over Westerkwartierders die na de tweede wereldoorlog met hun gezin vertrokken naar Amerika, Canada, Australië of Zuid-Afrika. Verhalen van hoop, verwachting, teleurstelling en verdriet, maar ook van geluk, voorspoed en succes. Wat dreef de mensen om weg te trekken en wat hoopten ze te vinden in het nieuwe land?

De angst voor het communisme, de onenigheid in de kerk, de toekomst van de kinderen, iedereen had zo zijn redenen om te vertrekken en opnieuw te beginnen. De verhalen worden afgewisseld met muziek door het dweilorkest van Crescendo uit Opende. Regie: Erik van Dort

 

Start: Asingapark en huizen/ tuinen erom heen

Aanvang: 15 uur

Entree: € 7,50 reserveren: reserveer@historischeverenigingmiddelstum.nl